gezi notları

Cuma

Roma Tatili




Bir Cuma sabahı .
THY'nin İstanbul - Roma seferini yapan mekanik kanatlıdasınız. Internet check-in nimetlerinden faydalanıp , yan-yana peş-peşe koltuklarda sıra-sıra inci gibi dizilmişsiniz. Bazı arkadaşlarınızı , havaalanındaki free-shop reyonlarından spatula misalı kazıdığınız içindir ki , ekip eksiksiz üstelik.

"İştahı Roma'ya saklamak ya da saklamamak" , işte bütün mesele şimdi bu . Oysaki, "iştah dediğin, uçağa da yeter Roma'ya da !" Yeter ki, servis ekibi ile iyi geçinip , bir iki kadehlik extra şarap ikramı da alma becerisini gösterin .

Roma’ya vardığınızda yerel saat öğleni henüz bir iki dakika geçmiş olur . “Oh ya, AB’ye giremediniz ya !!!” imalı pasaport kuyruğunda telvesi bol bir yarım saat beklemek durumunda kalıyorsunuz önce. Valizinizin yürüyen bantta boy göstermesi de neredeyse bir yarım saat sürüyor . Sonrasında hemen “gümrüklü mal” beyanlı koridorda bir yürüyüş . Beyan edecek gümrüklü malınız yoksa da o koridoru kullanmak durumunda kalıyorsunuz nedense . Her bir valiz, çanta , cüzdan x-ray’den geçiriliyor ağır ağır. Bu şehirde geçirecek sadece 48 saatiniz olduğu kimsenin umurunda değil , sizden başka.

Fiumicino Havaalanı geride kaldığında saatler 13.30’u göstermekte bile. İlk istikamet Colesseum; hedefe varmak sıkı bir 40 dakika. Gladyatör filminden etkilenenler , Colesseum’u hayran hayran tavaf ediyorlar. Kemerli girişlerin birinden, aniden yakışıklı bir gladyatör çıkacak beklentisi havada hakim . Çoğunluğa ise ecişinden bücüşünden bir hayal kırıklığı sunuyor Colesseum. Bu kadar ufak çaplı bir arena olduğu nedense düşlerde yer etmemiş .

Otele uğrama vakti . Check-in , ihtiyaç molası , yürüyüş ayakkabısının bağcıkları ile mücadele … Ve Roma sokakları artık sizin … İspanyol Merdivenleri’ne çok yakın bir otelde (mesela Hotel King , 3*, konfor minimum ama çarşaflar, havlular tertemiz ve konaklama ücreti de pek bir makul) kalıyorsanız eğer , önce Merdivenler’den sekersiniz tek tek . Kıyafetiniz el verse, aslında Audrey Hepburn’sünüz adeta .


Restoranlar öğle servisini tamamlamış ve kapılarını kapatmışlar çoktan. O nedenle hiç naz etmeyin, size göz kırpan ilk yakışıklı panini’nin ya da ateşli bir pizza diliminin keyfine varın . Via del Corso’nun Piazza Venezia ile kesiştiği köşedeki büfeye uğrayın mesela . Damak zevkinize hitap edecek bir İtalyan lezzeti mutlaka bulursunuz .

Haydi yürüyün artık . Piazza Navona , Pantheon ve hatta Fontana di Trevi . Sonuncusu bizde Aşk Çeşmesi olarak bilinir ; oysaki atılan dilek paraları Roma’ya yeniden gelebilmek içindir sadece; kısmet filan çıktığı yok yani. Yine de, nedense her seyahatte bir kaç kez yolu düşer insanın o çeşmeye . “Eee, dün attığım dilek parası yüzünden bugün geldim; bir dilek parası daha mı atmam gerek ” diye kara kara mantık hesapları yapmayın . Japon turistleri usulca yara yara Çeşme’nin havuzunun kenarına kadar ilişin. Dönün şimdi sırtınızı Çeşmeye ve başınızın üstünden arkaya, Çeşmenin havuzuna doğru fırlatın madeni paranızı.



Çeşmenin hemen karşısındaki ayakkabıcaya bir göz atın vaktiniz var ise. Bildik ünlü İtalyan markalarının ürünlerine oranla pek cılız ve hatta kalitesiz görünen ayakkabı çeşitlerini yine de yabana atmayın . Duruşunu beğendiğiniz makul fiyatlı bir ayakkabı var ise, düşünmeyin alın ; zira memleketim topraklarında mevcut olmayan bir modele , memleketim fiyatlarından çok daha ucuza sahip olmuş olabilirsiniz. Benzer durum , Pantheon'un çapraz sokağındaki meşhur kahve dükkanı Tazza d'Oro'nun hemen karşısındaki ayakkabı mağazası için de geçerlidir, bilesiniz.

Roma'da kahve denildiğinde , nedense Tazza d'Oro adeta bir kahve mabedi saygısı görür seyahat kitaplarında ve gezi notlarında . Hayallerinizin hüsrana uğramaması adına söyleyelim; neredeyse soğuk servis ettikleri kahvesinde de , mekanın kendisinde de pek numara yok . Zaten saatlerdir yürümüşseniz eğer, üstelik Pantheon'un göğe yükselen silüetini seyretmişseniz bacaklarınızın yaydığı varis alarmına karşın , boşverin kahveyi ; Navona Meydanı'nı çevreleyen kafe'lerden bir masa seçin kendinize. Çeşmeler şehrinin , sanat ve suyu buluşturduğu görselliğe nazır şarabınızı söyleyin ; mevsimine göre buz gibi soğuk ya da dumanı tüten cinsinden. Bırakın zaman, çeşmelerden akan suya karışsın biraz, siz de Roma usulü tembelliğin tadına varın .


Akşam olmuştur artık . Akşam yemeği için yine de acele etmemeniz tavsiye edilir . Nasılsa saat 21.00den önce Roma'lılar, restoranlara teşrif etmez, böylelikle de ikindi vakti yemeğe başlayan Amerikalı turist akımlarından da kendilerini korumuş olurlar. Siz de aynı tedaviyi uygulayın; pişman olmazsınız.

Alla Rampa da , saat 21.00 sonrası gidilmesi gereken böyle bir mekan . İspanyol Merdivenleri'nden indiniz; sol'da kalın ve kıyı kıyı yürümeye devam edin . İşte orada . Çok hoş endamlı kirli sarı bir bina . Aura'sı , içeri ilk adımı attığınız an itibarı ile sarıveriyor sizi. Filmlerdeki büyük İtalyan aileleri gibi dizilin büyükçe bir masaya . Garsonunuzu da biraz sivri dillisinden seçin ; eğlenceniz bol olur . Ortaya karışık doldurun antipasti tabaklarınızı büfeden. Istanbul'da görmeye alışık olmadığımız seçeneklere yönelin korkusuzca ; yerel yemekleri özellikle de Roma usulü enginarı ihmal etmeden . Yemeğin işvesine tamamen kanmadan bir fotoğraf çektiniz, çektiniz . Yoksa dönüş uçağında hayıflanır durursunuz ; bizden hatırlatması .

Roma'da restoran tavsiye etmek aslında pek akıl kâr'ı değil çünkü tarif edilen adrese yürüyene dek zaten pek çok cazip koku girdap gibi içine çekiveriyor sizi ; Trattoria Gigi örneğinde olduğu gibi. İspanyol Merdivenleri'nden indiğinizde azıcık sağa doğru yürüyecek olsanız ve soldaki ikinci sokağa başınızı bir lokma uzatsanız , kendinizi birden pötikare örtülü masaya oturmuş, mönünün yarısını ısmarlamakla kalmamış üstüne de şehrin en lezziz Torte della Nonna'sını yerken bulabilirsiniz mesela .

Yine de, siz siz olun ve yolunuzu Gusto'dan yana düşürmeye bakın bir öğlen vakti . Hem lezziz lokal tatları, hem de 'trend' ve 'moda' unsurları içeren bir yemek merkezi Gusto . Gerçi boş masa bulmak oldukça zor, üstelik servis aksıyor ama yine de bol kalori cehennemini, 100 metre ötede sizi bekleyen alışveriş cennetine tercih edeceksiniz saatlerce .

Cumartesi sabahını Piazza Venezia'da geçirdiniz diyelim . Meçhul Asker anıtının önünde poz poz resim çektirdiniz; hatta tepedeki kafeteryada da bir keyif kahvesi içtiniz. Artık çil yavrusu gibi dağılma vakti gelmiştir . En İtalyanından marka mağazalara mı, salamın ve şarabın iyisini barındıran dükkanlara mı ; orası size kalmış .

Akşam yemeğine buluştuğunuzda paylaşılan hikayeler en unutulmaz olanlarıdır hiç kuşkusuz . Charlie, otel koridorlarında Alman turistleri kovalamıştır , yanlışlıkla siz sanıp . Meleklerden biri, Gucci ve Fendi arasında mekik dokurken kepenkler inmiş , alışveriş sepeti de boş kalmıştır . Yorgunluk kahvesine yolluk grappa ekleyen de olmuştur, bitap düşmüş ayaklarına enerji içeçeği banyosu yaptıran da .

Haliniz kalmışsa eğer, İspanyol Merdivenleri'ne yakın , Antico Caffe' Greco'nun biraz ötesindeki barlardan birine veya Roma gençliğinin aktığı Testasccio bölgesine gece gezmesine gidebilirsiniz.

Pazar sabahına ruhani bir Vatikan gezisi serpiştirip , akabinde havalimanının yolunu tutarsanız, son alışverişleri de havalimanında tamamlamaya zamanınız kalır . Ve, sizi memleketim semalarına ulaştıracak uçağın kollarındasınız artık .

Kışın ortasında, sıcacık bir latte tadında ve rüya gibi bir tatil işte böyle olur...



Aralık 2005
Foto: Elif Özdamar, Mehtap Cındık, İlgin Alyanak

yazanNino at 1.9.06

3 yorumlar:

Hello There. I found your blog using msn.
Тhis is an extrеmely ωell written aгticle.

I'll make sure to bookmark it and come back to read more of your useful info. Thanks for the post. I'll сertainly comеbаck.


my webpаge: http://www.Iamjamaican.Com
Feel free to surf my weblog - study abroad programs for international

11:17 ÖS  

Hmm it appears like your blog ate my first comment (it was
super long) so I guess I'll just sum it up what I had written and say, I'm thoroughly enjoying your blog.
I too am an aspiring blog writer but I'm still new to the whole thing. Do you have any suggestions for beginner blog writers? I'd genuinely appreciate it.
My page: http://www.newvisioncenter.net/

3:50 ÖS  

This design is wicked! You cеrtainly κnow hoω to κeep a reader amused.
Betwеen yοur wit anԁ уour videos,
I was almost moveԁ to staгt my own blog (well,
almost...НaHа!) Wonderful јob.

Ӏ really enjoyed what you had to ѕaу, anԁ mοre than
that, how you presеnted it. Too cool!

Visit my wеbpagе - Wedding Dresses

10:13 ÖS  

Yorum Gönder

<< anasayfa