gezi notları

Salı

Portekiz'in güney sahilleri ... Algarve






Kıyı şeridini tercih etmezseniz eğer, Lizbon’dan “Algarve’a Hoşgeldiniz tabelası”na 2.5 saatte rahat rahat varırsınız . Ancak, haritada balık etli bir bit kadar görünen Algarve bölgesini çok da hafife almayın; zira, Algarve şehirlerini birbirini bağlayan yol kıyı şeridinde olmadığı için , ana yoldan kıyı kasabalarına ulaşmak için ayrıca bol vakit gerekmekte.

Toplu turist akımlardan uzakta bir tatil için araştırma yaptığınızda, Faro’nun doğusunu tercih etmeniz gerektiği yönünde yorumlara rastlayacaksınız ; ama siz bunlara kanmayın ! Algarve’in doğu bölümünde , “lagoon” diye tanımladıkları , ancak gerçekte sazlık - bataklık – dere arası bir tablodan öteye geçmeyecek ve denize (mütevazi oldu bu; aslı okyanus çünkü) kıyısı olan adacıklara geçmek için ayrıca motor ulaşımı gerektirecek bir coğrafi yapı söz konusu .

Daracık sokakları ve sessiz sakin yaşam biçimi ile Portekizlilerin en methettikleri bölgelerden olan Tavira , Faro’nun doğusundaki kasabalarından biri . Hakkında dizilmiş methiyelerden sonra pek yavan bir tadı var bu beldenin .

Tavira’da sadece bir yemek yiyip yolunuza batıya doğru devam edebilirsiniz aslında. Mutlaka konaklamak durumunda kalırsanız eğer, Hotel Vila Gale (R.4 Outubro S/N Tavira) çok kötü bir seçim değil (çok iç açıcı olmayan kahvaltısı ve kdv dahil 80 €/double).

Nehrin lagoon’a aktığı noktadan binilen motor ile ulaşılan plajda, göz alabildiğine altın rengi kum karşılıyor misafirleri önce ; sonra da yanık sesi ve renkli kişiliği ile “boleres” (bir çeşit çörek) satıcısı. Deniz bol dalgalı ve buzzzz gibi.

Motora ilk binilen noktadaki restoranlardan biri , seyahat dergilerinde çokca bahsi geçen Restaurante Quatro Aguas (Sitio de Quatro Aguas, Tavira – Tel 351 281 325329). Pilav ve fasulye yahnisi ile servis ettikleri ahtapot filetosu ile ünlü mekanda , keyifli ama bizce ‘ortalama’ bir yemek için ödediğiniz hesap yaklaşık 15-20 €/kişi.

Tavira’yı geride bırakıp, batıya doğru yöneldiğinizde mutlaka Quinta do Lago’ya uğramanız gerekir. Gelir düzeyi yüksek Ingiliz, Amerikalı ve Iskandinav’ların çoğunluğunu oluşturduğu kitlesi ile bu golf bölgesi, adeta bir Flamingo Yolu .

Quinta do Lago’nun en ucuna (yani Praias -plaj- istikametine) devam edin . Üstü tenteli (dolayısıyla gölgeli) medeni bir otopark’a varacaksınız (park ücreti 7 €). Aracınızı bıraktıktan sonra, bataklık bir alan üzerine yapılmış çok uzun bir tahta köprüde yürüyerek plaja ve de plajın hemen yanıbaşındaki Gigi Praia’ya ulaştınız işte (Praida da Quainta do Lago, Almancil, Tel 351 964 045178) .

Sadece öğle yemekleri için açık olan Gigi’de mutlaka sürahi ile servis ettikleri soğuk beyaz sangria (beyaz şarap, şampanya, nane, limon ve portakal ile yapıyorlar) eşliğinde bekleyin yemeğinizi. Şarap ve sarımsak sosunda midye, mekanın mutlakalarından ancak mönünün günlük olarak değişiyor olmasına da hazırlıklı olun .

Fonda ‘Nesun Dorma’nın nefes kesen tınıları, sarı şemsiyelerin yaydığı dingin ışık ve yaşamdan keyif alan insanlarla çevrili bir ortamda yemek yemenin bedeli kişi başı 20-25€ .

Quinta do Lago plajında da karşınıza gözalabildiğine uzanan altın rengi kum, üzerinde zigzag desenler çizen bol köpük dalgalar ve gittikçe daha da soğuyan deniz çıkıyor .




Ve Portimao .

Önce büyük bir hayal kırıklığı . Şirin bir tatil beldesi ile karşılaşmayı beklerken , adeta kocaman bir Antalya karşılıyor sizi. Sahil şeridine kök dikmiş çeşitli yıldızlara sahip oteller , hediyelik eşya satan ucuzcu dükkanlar , karınca sürüsü gibi gezinen bir kalabalık . Tam da Portimao’dan umudunuzu kesmişken, sahil yolunun en ucunda beyaz bir villa göz zevkinizi okşuyor ; Albergaria Vila Lido oteli bu (www.hotelvilalido.com) .

Julia ve Frank , dünyalar şirini kızları ile burada hem yaşıyorlar hem de mekanı (Danimarkalı sahibesi adına) işletiyorlar.

Portimao'nun gereksiz gürültüsünden yeterince uzak ; okyanus kıyısına bir o kadar yakın. Piyanist şantörlü 3 yıldızlı otellerin karaktersizliğinden ırak; üstelik huzurun tam ortasında . Terasında ister sangria içip ufuklarla sohbet edin ; ister kitabınızı hafif okyanus esintisi eşliğinde okuyun . Sadece odanızın değil, evin de anahtarını teslim alıyorsunuz check-in'de. Adeta , istediğiniz kadar gün için sizin olan ev için gecesine 100 €/oda (kahvaltı/kdv dahil) ödüyorsunuz üstelik sadece.

Algarve'in en iyi balık lokantası olarak ünlenen Rei das Praias , Ferragudo'nun Praia dos Caneiros plajında (Vila Lido Oteli'nin minik otoparkından çıktıktan 15 dk sonra plajdasınız.)

Kayalıklarla çevrili ufak bir koyda konumlanmış olan bu plajda günlerce tembellik yapabilirsiniz . Deniz suyunda en ufak bir ılınma ya da 'eller havada ' temalı happy-hour plaj partileri beklentileriniz arasında ise; çok mutsuz olursunuz bu koyda, bunu öncelikle belirtmek gerekir.

Algarve'in belki de en pahalı restoranlarından biri olan (30€/kişi) ancak ızgara balığı bile ekmek bandıracak bir kıvamda sunan Rei das Praias (Praia dos Caneiros, Ferragudo - Tel 351 282 461006) mutlaka'larına gelince

Foto : Güliz Özbek

Temmuz 2006



yazanNino at 8.8.06

0 yorumlar:

Yorum Gönder

<< anasayfa