gezi notları

Salı

KISA KISA ... SURIYE



Ulaşım ve konaklama (*) :

· Suriye için , Istanbul’daki Konsolosluklarından geçerli vize almak gerekmekte.
· Suriye ve Lübnan arasındaki gerginlik , sınır kapılarında kendini belli ediyor. Şam/Beyrut arasındaki sınır kapısı oldukça problemli imiş - herşey yolunda olduğunda da min. bekleme süresi 3 saati buluyormuş. Tartous / Beyrut sınır kapısında ise durum çok kötü değil ama TC pasaport ve bayan olmanın artı etkisi olmuştur ; yine de arabada "bonded stores" olmaması yönünde uyarıldım taksi şöforü tarafından.
· THY, haftada 4 kez Şam’a/Şam’dan direkt uçuyor ancak maalesef geceyarısı ve sabahın körü saatlerde. Halep ve Lattakia’da havalimanı mevcut ancak Tartous’da havalimanı yok . Tartous’a gitmenin aslında en kolay yolu Beirut’a uçmak ve karayolu ile Tartous’a gitmek (Beirut/Tartous yaklaşık 2 saat - Şam/Tartous yaklaşık 3 saat) .
· THY Şam uçuşlarında Türkçe veya Arapça haricinde bir yabancı dil duymak neredeyse imkansız ; Arap yarımadası halkı çokça rağbet ediyor bu uçağa . Maalesef , cep telefonu kapatmak gibi bir alışkanlığa sıcak bakmayan ve uçak tekerleği zemine ilk temas ettiğinde de uçağı terk etmeye kalkışan bir ahali oluyor çokça.
· Şam Havalimanı , güneydoğu illerimiz havalimanlarını andırıyor ancak polis/gümrük kontrolleri vahim , zira her kulübede 3 kişilik bir ekip pasaport kontolü yapıyor ( şaka gibi ama biri pasaporta bakıp dikte ediyor ; ikincisi bilgisayara giriş yapıyor , üçüncüsü da yazılanları kontrol ediyor) ; Arap halkı kesinlikle kuyruğa girmiyor ve 30 dk beklediğiniz sıranın başına vardığınızda “öbür kuyrukta beklemen gerekiyordu “ deniliyor ve bu durum zincirleme 2 saat kadar sürebiliyor .
· Şam Havalimanı şehre yaklaşık 15-20 dk mesafede ve taksi ücreti 10 usd . Havalimanı içinde özel taksi şirketleri var ya da dışarıda bekleyen sarı taksiler var . Sarı taksiler daha ucuza pazarlık edilebiliyormuş (usd 8 ) ancak sabahın köründe pek de güven verir bir halleri yok.
· Suriye’deki pek çok otelde , Türk pasaportlu konuklara % 25’den % 75’e varan indirim söz konusu . Ancak, yıldız sayısına bakarak oteller hakkında büyük beklentileriniz olmasın ; uluslararası (hatta bizim) standartlara göre , 1-2 yıldız düşüm yaparak hayal edin gideceğiniz otelleri.
Şam’da Sheraton Towers , vergi ve kahvaltı dahil usd 168 (TC indirimi yok)
Halep’de Chahba Cham Palace , vergi ve kahvaltı dahil usd 72.50 (TC pasaportuna %75 indirim)
Lattakia’da Le Meridien , vergi ve kahvaltı dahil usd 97 (TC pasaportuna % 25 indirim)
Tartous’da Shahin Tower Hotel , oda kahvaltı usd 52 seçenekler arasında sanırım en düzgünleri.
· Suriye’de akaryakıt oldukça ucuz (1 litre yaklaşık 0.15 usd) buna karşılık araç kiralamak hem pahalı hem de (şehirlerarası karayolları haricinde) tabela ve uyarılar Arap alfabesi ile olduğundan pek de yararlı bir çözüm değil. Ulaşım genelde sıkı pazarlık edilen taksi şirketleri ile gerçekleştiriliyor . Önceden ve sıkı pazarlık şart ; yoksa uçuk rakkamlar isteyebiliyorlar . Şehir içindeki ulaşımları için de günlük bazda taksi kiralamak en iyi çözüm .
Tartous’da taksi : Maher (094) 553397
Lattakia’da taksi : Talal (093) 343195

Her telden :

· Adım başı (kamu ve özel sektör bina / kurum / anıt / köprü ve akla gelebilecek her yerde) Hafız Esad ve Başer Esad posterleri asılmış durumda . Hafız Esad döneminde zorunlu olarak ve de dolayısıyla korkudan asılan posterlere karşın günümüzde Başer Esad’ın posterleri Suriye halkı tarafından, kendisine besledikleri sevgi ve güven nedeniyle asılıyormuş... Başer Esad ve eşi Esma ... halkın refahı ve ülkenin tanıtımı için göstermiş oldukları çaba nedeniyle halk tarafından takdir edilmekte .
· 1 usd yaklaşık 50 Suriye pound’u .
· Şam’da Umayyad Camii , özellikle de avlusu görülmeye değer. Dünyadaki ikinci büyük camii olması ve de pastel tonlarındaki boyama/süslemeleri ile Şam'ın 'mutlaka'larından biri . (Her turist kızın rüyası bu uzun cübbeyi giymeniz maalesef şart.)
Caminin hemen avlusuna açılan Hamidiye Çarşısı ise çok kalabalık ve genelde kalitesiz alışveriş imkanı sunan bir mekan .

· Suriye halkı son derece misafirperver ve güleryüzlü . Sürekli “welcome” diyorlar.
· Suriye’de Türk kahvesi diye ikram ettikleri , sıcak su ve kakule ile pişirilen, daha az yoğunlukta ve daha hafif bir kahve . Mırra ise daha sert ve koyu bir kahve ve genelde kulpsuz minik fincanlarda servis ediliyor ; Güney Doğu Anadolu bölgelerindeki gelenek Suriye’de de var mı bilmiyorum ama dikkat etmekte fayda var. (Hatırlatma: mırra geleneğinde 6 dudak paylaşımı söz konusu - yani size ikram edilen mırra fincanını , daha önce 5 kişi daha kullanmış olabilir - fincan arada yıkanmıyor.)
· Suriye’de resmi tatil günleri Cuma ve Cumartesi - resmi çalışma saatleri ise 08.00 - 15.00 arası . Özel sektördeki firmaların bazılarında ise saat 1300/1400de başlayan öğle tatili genelde saat 1600/1700ye dek uzuyor .
· Ülkede McDonalds veya benzeri zincirler yok ; Coca Cola bulunmuyor (çok yakın bir tarihte sadece uluslararası otellerde sunulmaya başlanmış ancak ben hiç rastlamadım).
· Özellikle Halep bölgesinde çokça Türkmen ve Ermeni bulunuyor ve Türkçe bilen insan sayısı azımsanmayacak kadar çok . Lattakia’da otelde dağıtılan dergide Tarkan fotoğraflı saç jölesi reklamına rastlamak ; Tartous’da bir dondurmacıda İbrahim Tatlıses’in şarkılarını duymak veya bir takside, Adana Valiliği tarafından Arapça bastırılmış ve tüm güney bölgelerimizi anlatan bir broşür bulmak mümkün .
· Firmalarda çalışan bayanların , üst düzey görevde dahi olsalar kartvizit’leri yok.
· Büyük oteller haricinde genelde kredi kartı pek geçerli bir ödeme şekli değil - günlük yaşam nakit ödeme üzerine kurulmuş.
. Halep kişiliği olan keyifli bir şehir ; Mardin'in kuzeni gibi.
· Lavaş ekmekleri ve kebaplari çok güzel . Bira kötü, şarap içilir gibi değil .

Foto: Kenneth Klaar

(*) Temmuz 2005

yazanNino at 8.8.06

1 yorumlar:

yazıları açık renkle ve biraz daha büyük harfle yazar mısınız? Okunaklı olması açısından.

Adnan Karaer

2:19 ÖS  

Yorum Gönder

<< anasayfa